Keuring en inspectie van hef- en hijsmiddelen

De keuring en inspectie van je hef- en hijsmiddelen is wettelijk verplicht. De keuring zorgt namelijk voor veiligheid van werknemers en anderen. Overigens worden de begrippen keuring en inspectie vaak door elkaar gehaald, maar ze betekenen toch echt iets anders. Bij een keuring wordt onderzocht of jouw hef- en hijsmiddelen voldoen aan de voorschriften. Bij een inspectie wordt onderzocht of jouw hef- en hijmiddelen nog wel veilig genoeg zijn om gebruikt te worden. Hoe zit zo’n keuring en inspectie eruit en waar kan je je middelen laten keuren eigenlijk? Hieronder vind je antwoorden op deze vragen.

Inspectie en keuring

Een inspectie en keuring is verplicht voor alle hef- en hijsmiddelen. Deze middelen zijn te onderscheiden van elkaar. Je hebt hijswerktuigen, dit zijn bijvoorbeeld hijskranen. Ook heb je hijs- of hefgereedschap, bijvoorbeeld EKH Hijsogen.

Bij een inspectie wordt visueel geïnspecteerd of je hef- en hijsmiddelen nog in goede staat zijn. Er wordt gekeken naar de conditie en naar eventuele gebreken. Nadat er gekeken is naar de middelen, wordt het materiaal goedgekeurd of afgekeurd.

De keuring is iets ‘strenger’ dan de inspectie. Een keuring is een wat uitgebreider onderzoek. Er wordt bijvoorbeeld met een trekbank een trekproef gedaan. Ook wordt bijvoorbeeld gecontroleerd of het materiaal scheurtjes bevat, bij deze controle op scheurtjes wordt heel specifiek gekeken naar hele kleine scheurtjes die lastig te zien zijn.

Door wie mag er geïnspecteerd en gekeurd worden?

Volgens de wet moet er gekeurd worden door een deskundig persoon. Dan vraag je je misschien af, wie of wat is nou een deskundig persoon? Deze vraag wordt overgelaten aan de branche zelf. De organisatie van de branche heeft bepaald dat een deskundig persoon een opleidingsprogramma heeft gevolgd en vervolgens ook een examen heeft behaald.

Je hef- en hijsmiddelen kunnen gekeurd worden bij bijvoorbeeld bedrijven die door EKH erkend zijn. De bedrijven die aangesloten zijn bij EKH voldoen ook aan een aantal eisen. Deze bedrijven zijn ‘ISO-gecertifieerd’, worden jaarlijks gecertifieerd door een keuringsinstituut en worden met steekproeven gecontroleerd door keurmeesters. Wil je bijvoorbeeld je hijsogen laten keuren? Kijk dan op https://www.ekh.nl/nl/hijsogen voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *