Hoe en wanneer gebruik je een stappenboor?

 

Een stappenboor wordt gebruikt voor het gaten maken in kunstof of metaal. Deze boormachine zorgt stapsgewijs voor nette en afgeronde gaten. Ook zijn deze boren geschikt voor het opboren van al bestaande gaten. Wanneer je gaat boren in schakelkasten of kabelkanalen, is de stappenboor ideaal. Ook is de stappenboor geschikt om te boren en te ontbramen tegelijk. Ontbramen is het verwijderen van scherpe randen bij producten die gesneden of gesponst zijn. Wat erg handig is aan de stappenboor, is dat in de boor de diameter en afmetingen diep gegraveerd zijn, hierdoor blijven deze getallen lang zichtbaar.

 

High speed steel

De stappenboren zijn gemaakt van zwaar industrieel staal. De naam van het industriestaal dat gebruikt wordt heet ‘high speed steel’, ook wel sneldraaistaal genoemd. Dit type staal is van zeer hoge kwaliteit en zorgt ervoor dat hij tot een temperatuur van maarliefst 600 graden zijn hardheid blijft behouden. Dit is ook nodig, want de stappenboor kan zeer warm worden.

Belang van de boorsnelheid

Bij een stappenboor is de snelheid van het boren anders dan bij andere boormachines. Een fout die veel mensen maken bij het gebruik van een stappenboor, is dat ze te snel willen. Het is het best om te boren op een laag toerental. De hardheid van het materiaal en de grootte van het gaat speelt hierbij ook een belangrijke rol. Als een materiaal heel hard of het gat relatief groot is, dan is het verstandig om de boorsnelheid zeer laag te houden. Dus hoe harder het materiaal en hoe groter het gat, hoe lager de boorsnelheid moet zijn.

 

Een tip die goed werkt is: Begin met een heel laag toerental en voer het tempo langzaam op als je merkt dat het te makkelijk gaat.

 

Koelen

Bij veel boormachines is het zo dat ze erg warm kunnen worden. Dit geldt ook voor de stappenboor. Wanneer je boort in metaal of kunststof ontstaat er wrijving. Deze wrijving kan voor veel hitte zorgen. Ook zorgt wrijving voor slijtage van de boormachine, waardoor het boren in bepaalde materialen moeilijker kan worden. Wanneer je boort in harde metaalsoorten, wordt het geadviseerd om CTN boor-en snijolie te gebruiken. Deze olie koelt namelijk het materiaal en de stappenboor.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *