Hoe gaat een interne audit ISO 9001 in zijn werk?

Los van wie een interne audit ISO 9001 uitvoert. Dit kan iemand van het bedrijf zelf zijn of een adviseur die buiten het bedrijf staat. De manier van uitvoering is hetzelfde. We leggen kort uit op welke manier een interne audit uitgevoerd dient te worden.

De voorbereiding

De auditor is de persoon die de audit gaan uitvoeren en de auditee is de persoon die geaudit wordt. Deze twee personen spreken met elkaar een moment af waarop de audit plaats gaat vinden. De audit zorgt dat hij zichzelf van tevoren voorbereid en op de hoogte is van de interne afspraken en de eisen die worden gesteld vanuit de Interne audit ISO 9001 norm. Ook zou hij in deze voorbereiding vragen op kunnen stellen, op papier die hij wilt stellen. Dit is heel verstandig, vooral voor iemand met weinig ervaring. Op die manier weet je zeker dat er lopende de audit geen onderwerpen worden vergeten die onderzocht of besproken moeten worden. De ervaring leert namelijk dat het interview wel eens een kant op zou kunnen gaan die je vooraf niet hebt voorspelt. Een opgestelde vragenlijst kan voorkomen dat je in zo’n situatie afdwaald.

De uitvoering

Voor de uitvoering van de audit is het belangrijk dat de auditor objectief kan vaststellen of de interne afspraken en de de eisen die worden gesteld vanuit de ISO 9001 norm worden nagekomen. Het is dus zinvol om op de werkplek van de geauditeerde af te spreken. Door de antwoorden die je krijgt op de vragen en de bewijzen die de geauditeerde kan laten zien, stelt de auditor vast of er voldaan wordt aan de interne of externe eisen. Aantoonbaarheid is heel belangrijk, de auditor mag absoluut niet zonder bewijs dingen aannemen. Ook maakt hij aantekeningen, die hij laten in een intern auditrapport uitwerkt. Wanneer de auditor antwoord heeft gekregen op alle vragen worden kort alle bijzonderheden besproken en een conclusie gegeven. 

De afronding

De audit werkt een auditrapport uit bij de afronding. Hier worden op basis van wat hij wel en niet heeft gezien conclusies getrokken over wat er beter kan en over wat er goed was. Hier kan het desbetreffende bedrijf weer verder mee aan de slag. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *