Stellingen, opklapbare steiger, snelbouwsteiger, rolsteiger. Het zijn allemaal veelgehoorde benamingen voor steigers. Hoe ze ook worden genoemd, we bedoelen allemaal hetzelfde. In principe is een steiger ook een verzamelwoord van heel veel verschillende standaard onderdelen. Zonder opbouwframes, platformen of leuningen kun je namelijk geen steiger opbouwen. Wij vertellen je hier de verschillende termen en leggen je uit welke onderdelen je nodig hebt om een steiger op te bouwen.
Het opbouwframe
Een opbouwframe bestaat uit twee staanders met daartussen een aantal sporten of dwarse buizen. Hiermee zorg je voor de hoogte in een rolsteiger. Door het kiezen van verschillende frames in het begin, bepaal je of de rolsteiger tot een oneven of tot een even werkhoogte wordt opgebouwd. Na de basis bouw je namelijk verder met twee meter frames. Bovenin de staander zit de kraagbuis. Een kraagbuis wordt ook wel koppelbuis genoemd. Frames die op elkaar gestapeld zijn, moeten altijd geborgd zijn met een borgpen. Met sporten klim je eenvoudig via de binnenzijde, door de platformen, naar boven of naar beneden.
De wielen onder de rolsteiger
Een steiger wordt niet voor niets een ‘rolsteiger’ genoemd. Dit heeft natuurlijk te maken met de wielen in de basis. Wielen voor rolsteigers zijn er in verschillende maten. Wielen van rolsteigers verschillen van een minimale diameter van 125 millimeter tot een maximale diameter van 200 millimeter. Zo heb je altijd een geschikt wiel én een nog geschiktere basis voor jouw steiger. Een steigerwiel bestaat uit een wielstaander en die bestaat weer uit een spindel, wartel, een borgveer en een dubbel rempedaal. De wielstaander zorgt voor een goede passing in het opbouwframe en zorgt voor een stabiliteit tijdens het gebruik van jouw rolsteiger. De spindel kun je gebruiken om de wielstaander in hoogte te verstellen. Zet tijdens het gebruiken van de steiger altijd de wielen op de rem. Zoek jij nog wielen voor onder jouw rolsteiger? Goede rolsteiger wielen kopen kan bij Rolsteiger NL.
Platformen
De platformen in een steiger dienen als werkvloer. In de meeste gevallen wordt het bovenste platform gebruikt om op te werken, de andere platformen dienen dan als tussenbordes of rustbordes. Je plaatst een platform door de haken op de sporten van het opbouwframe te bevestigen. Na het plaatsen kun je via de binnenzijde van het opbouwframe door het luik naar boven klimmen.
Kantplanken
Op het bovenste platform is het verplicht om opstaande randen te plaatsen. Hiermee voorkom je dat materialen of gereedschap naar beneden kan vallen. Ook is dit veiliger voor degene die aan het werken is op de steiger. Hij of zij weet daardoor waar het einde van het platform is en zo voorkom je dat je onverhoopt langs de steiger misstapt.