Wat is een shovel?

Een shovel is een machine om materialen mee te verplaatsen. Een shovel, ook wel een 

knikmops genoemd, wordt vooral gebruikt in de agrarische en de landbouwsector maar ook stratenmakers maken er vaak gebruik van. Door zijn compacte vorm is hij erg wendbaar en krachtig en kan daarom op veel plekken worden ingezet, bijvoorbeeld om materialen op te tillen en te verplaatsen. Shovels zijn in diverse soorten en maten te koop, verdiep je dus eerst goed in waar je de shovel voor gaat gebruiken voordat je er eentje aanschaft of eventueel huurt. Belangrijk is van te voren goed te weten welke gewichten de shovel moet gaan verplaatsen. Tegenwoordig zijn er ook elektrische shovels te koop zoals de Knikmops 180. Over het werken met een shovel en waar je op moet letten qua veiligheid, lees je hieronder.

Veilig werken met een shovel

Het is belangrijk veilig te werken met een Knikmops 180, veel voorkomende ongelukken zijn een afvallende lading, een aanrijding en of kantelgevaar. Dat laatste ontstaat bijvoorbeeld bij het rijden met een geheven bak of het hijsen van een loshangende lading. Maar ook door een instabiele ondergrond kan een shovel kantelen met alle gevolgen van dien. Zorg dus ten alle tijde voor een veilige werkomgeving. 

Waar moet je op letten?

Allereerst moet je natuurlijk zorgen dat de werkplek en de omgeving veilig zijn voor de de bestuurders van de shovel. Daarnaast is het belangrijk de shovel te gebruiken conform de voorschriften. Controleer bij aanschaf van een tweedehands shovel altijd of hij goed onderhouden is. Zorg dat de werkvloer altijd vlak en stabiel is en verzeker je ervan dat de bestuurder van de shovel een opleiding of training heeft gevolgd voor het werken met de machine. Wanneer de bestuurder minderjarig is moet er altijd deskundig toezicht zijn, het is het is verboden minderjarigen zonder toezicht werkzaamheden te laten verrichten. 

Aandachtspunten

Een kleine opsomming waar op gelet moet worden bij gebruik van een shovel: voorkom dat de machine kan kantelen, zorg daarom dat de shovel bij het heffen vlak staat. Zorg voor een stevige vlakke ondergrond die het gewicht van de shovel kan dragen. Gebruik wanneer dit niet zo is eventueel rijplaten. En de laatste tip, laat de machine bij veelvuldig gebruik minstens een keer per jaar nakijken en eventueel keuren. 

Tot slot

Het is raadzaam om, voordat je overgaat tot aanschaf van je eigen shovel, er eerst eentje te huren. Op deze manier kun je ontdekken welke shovel het meest geschikt zou zijn zonder enorme bedragen uit te geven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *