Onderhouden van je werkschoenen: enkele tips

Werkschoenen zijn niet goedkoop, maar voor velen wel een must tijdens hun dagelijkse werkzaamheden. Om ervoor te zorgen dat je werkschoenen zo lang mogelijk meegaan, volgen een aantal tips die de levensduur van jouw meest gebruikte schoeisel wat verlengen.

Iedere dag schoonmaken

Je komt thuis en bent moe. Je wilt niks liever dan je schoenen uitschoppen, op de bank neerploffen en gaan bingewatchen. Toch is het verstandiger om even de tijd te nemen en het aanwezige vuil te verwijderen met een schone, droge doek of een harde borstel. Mocht je een schoonmaakmiddel willen gebruiken, koop er dan een die speciaal bedoeld is voor het reinigen van schoeisel. Andere producten kunnen de veiligheidseigenschappen van je werkschoenen aantasten.

Pas op met zweetvoeten

Bij hard werken is transpiratie onvermijdelijk. Dat betekent echter niet dat er geen manieren zijn om overmatig zweten de kop in te drukken. Investeer in een goede voering, zodat je voet voldoende lucht krijgt en kan ademen. Kwalitatief goede sokken helpen ook tegen zweetvoeten. Ze kosten misschien net iets meer, maar zijn het geld zeker waard. Het zit niet alleen comfortabeler, er hopen zich ook nog eens minder bacteriën op in je schoenen.  

Altijd goed laten drogen

Vocht verkort de levensduur van je schoenen. Zorg er dus altijd voor dat je schoenen de kans krijgen om lang genoeg te drogen, idealiter minstens 24 uur. Het is niet aan te raden om het proces te versnellen door ze onder de verwarming of dicht bij een kachel te zetten. Je schoenen van binnen drogen met een föhn wordt ook afgeraden. De schoen wordt dan namelijk hard en kan zelfs scheuren. Wat mag je wel doen om schoenen sneller te laten drogen? Kranten gebruiken. Stop ze in de schoenen zodat het vocht door de krant wordt opgenomen. Vergeet niet om bij het drogen altijd de inlegzolen en veters eruit te halen.

Een tweede paar

Omdat je vaak niet de tijd hebt om schoenen 24 uur te laten drogen, is het sterk aan te raden om een tweede paar aan te schaffen. Dit mag in eerste instantie dan geldverspilling lijken, uiteindelijk zal het ervoor zorgen dat beide schoenen langer meegaan. Werkschoenen heb je in verschillende prijsklassen. Kijk eens op websites als Sixtonwinkel.nl. Ze hebben voor ieder wat wils, dus mocht je wat krap bij kas zitten, kies er dan voor om een goedkoper tweede paar aan te schaffen en deze alleen als reserveschoenen te gebruiken. Of gewoon voor de leuk, om eens af te wisselen qua stijl. Sixton werkschoenen zijn een goed voorbeeld van de vooruitgang die zich op het gebied van werkschoenen heeft voorgedaan: de tijd van de saaie en lompe veligheidsschoenen is absoluut voorbij.

Regelmatig onderhouden

Werkschoenen hebben naast de dagelijkse schoonmaakbeurt ook regelmatig onderhoud nodig, zeker een à twee keer per maand. Hoe je dit het beste kunt aanpakken en welke producten het meest geschikt zijn, is afhankelijk van het materiaal waarvan de schoenen zijn gemaakt. De winkel waar je jouw schoenen hebt gekocht kan je daarin begeleiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *