Natuurvriendelijk isoleren – ook een goede daad voor dieren

Van plan om je woning nu eens goed aan te pakken, gereed te maken voor bijvoorbeeld een waterpomp? Ben je van plan om je huis stevig te isoleren, bedenk dan even dat je bewoners kan hebben die daarvan kunnen schrikken. Het gaat vooral om de vleermuis. Ga je nu lukraak isoleren, dan is er grote kans dat er dieren-lijken bij gaan vallen. In het meest gunstige geval weten beschermde vogels en vleermuizen te ontsnappen maar ook dan zijn ze wel hun schuil- en broedplekje kwijt. Het is beter om te gaan voor natuurvriendelijk isoleren.

Natuurvriendelijk isoleren zonder dierenleed

Je mag beschermde dieren zoals de vleermuis niet wegjagen en ook niet iets aan doen. De Wet natuurbescherming kan je daarvoor financieel aanspreken. De oplossing is gewoon natuurvriendelijk isoleren. Zo respecteer je het klimaat dat om isolatie van je huis vraagt en de biosdiversiteit door aandacht te schenken aan vogels en vleermuizen. Die kun je met hulp van deskundigen wegleiden uit de spouwen en er vervangende huisvesting voor regelen. Door bijvoorbeeld een vleermuiskast nabij de voormalige openingen naar de spouwen te plaatsen. Er zijn minstens drie beschermde diersoorten waar je gedegen rekening mee zou moeten houden. Hier komen ze.

Help de huismus aan een nieuwe woning

De vrolijke hipper van weleer, de huismus, is er al bijna niet meer. In de 20e eeuw ging de populatie ernstig achteruit; lees: meer dan 50% verdween uit de tuinen van vooral dorpen en oudere stadsbuurten. Als vrouwtje gaat deze rommelpot gekleed in grijsbruin. Het mannetje toont een zwarte bef en een bruine band die van het oog tot het achterhoofd loopt. Hij is dol op granen en pinda’s, zaden en vetbollen. Wil je natuurvriendelijk isoleren, bundel dan even een serie leuke nestkastjes in je tuin zodat dit sociale vogeltje in zijn nieuwe paleisje lekker sociaal kan kwetteren.

Nestpannen geven broedende gierzwaluwen kansen

De tweede beschermde en mogelijke ‘huisgenoot’ van je is de gierzwaluw. Dit donkere type met de snel herkenbare sikkelvormige vleugels broedt van mei tot juni. Daar is wel een huis voor nodig met holtes. Die holtes gaan bij goed geïsoleerde gebouwen allemaal weg. Daar heeft de gierzwaluw behoorlijk last van want zo kan hij moeilijk zijn nest nog bouwen. Jij helpt dit vogeltje door op je dak nestpannen toe te voegen. Doe dat op de noord- of oostflank, en liefst aan de kopse kant van je huis.

Natuurvriendelijk isoleren maar pas als de vleermuis z’n spouw uit is

Als derde dient de vleermuis zich aan. Een bijzonder beestje want het is het enige zoogdier dat gevleugeld op pad kan. Meestal heb je er geen weet van dat je vleermuizen bij je hebt wonen. Ze zitten dan ook wel heel erg in het donker, in de spouw tussen je buitenmuren. Meestal is het de gewone dwergvleermuis die zo bij je logeert. Ze helpen je gezellig in de tuin te zitten ’s avonds, zonder dat je veel last krijgt van steekmuggen. Die behoren namelijk tot het diner van de jagende vleermuis. Ze vangen met gemak per vleermuis een paar honderd, elke avond en nacht weer. In de winter blijven ze thuis hangen want dan houden ze een winterslaap. Je helpt vleermuizen overleven als je natuurvriendelijk isoleren gaat door deskundigen erbij te roepen, zoals die van Vleermuisheld.nl. Die lokken de vleermuizen uit hun domicilie en plaatsen vervangende verblijfsruimte. Zodat jij natuurvriendelijk daarna je spouwen kunt vullen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *