Handige tips voor het snoeien van een haag

Hagen en coniferen zijn mooie en sierlijke toevoegingen aan je tuin. Ze dienen vaak als scheidingswand of schutting tussen tuinen. Het is belangrijk om een haag regelmatig goed bij te werken. Dit zorgt niet alleen voor een mooie uitstraling maar is ook belangrijk voor de groei van de haag. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je een haag wilt gaan snoeien. Je moet namelijk rekening houden met de weersomstandigheden. Daarnaast heb je speciaal gereedschap nodig. Er zijn verschillende soorten gereedschap die je kunt gebruiken voor het snoeien van een haag zoals een snoeischaar elektrisch accu of een heggenschaar. In deze blog vertellen we je meer over het snoeien van een haag.

Welk gereedschap heb je nodig?

Voor het snoeien van een haag kun je meerdere soorten gereedschap gebruiken. Een daarvan is een accu heggenschaar. Deze wordt het meest gebruikt voor hagen. Heggenscharen zijn verkrijgbaar met of zonder accu. Het voordeel van een heggenschaar is dat deze gemakkelijk te gebruiken is voor plekken waar je wat minder makkelijk bij kunt komen. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van een tuinschaar. Het voordeel van een tuinschaar is dat deze schaar geschikt is voor hagen met grote bladeren.

Wanneer moet je een haag snoeien?

Het snoeien van een haag kan niet op elk willekeurig moment gedurende het jaar. Het is namelijk niet verstandig om een haag te gaan snoeien wanneer het regent of vriest. Dit is niet goed voor de haag. Je kunt een haag ook beter niet snoeien op een hete zomerdag. Wanneer je dit wel doet kan het gebeuren dat pas gesnoeide takken beschadigd raken door de kou of door de warmte. Het wordt aangeraden om een haag niet tussen maart en september te snoeien. Dit heeft te maken met vogels die tijdens deze periode een nestje in de haag kunnen bouwen.

Waar moet je op letten bij het snoeien van een heg?

Wanneer je een haag gaat snoeien is het slim om een touw te spannen aan de bovenkant van de haag. Dit touw kun je plaatsen op de gewenste hoogte zodat je hier vervolgens netjes langs kunt snoeien. Verder is het belangrijk om goed te letten op de breedte van de haag. Een haag kan namelijk nooit breed zijn aan de bovenkant en smal aan de onderkant. Daarnaast mogen alleen de jongere takken gesnoeid worden zodat de haag in goede vorm blijft en het groeigedrag van de haag goed blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *