Elektrische sfeerhaarden – hoe werken die eigenlijk?

Goed, een elektrische sfeerhaard maar je hoeft er geen afvoerbuis voor aan te leggen dwars door je dak heen. Hoe werkt zo’n haard dan eigenlijk en is het sowieso wel veilig? En gaat de maandelijkse energierekening niet in rap tempo omhoog als je de sfeerhaard elke avond aan hebt? Dit artikel is gewijd aan elektrische sfeerhaarden, eigenlijk hoogstandjes in technologie. De vlammen komen namelijk niet uit echt hout maar uit Led verlichting in de haard die een vlammenspel aanlicht dat vervolgens gespiegeld wordt. Met spiegels is het vlammenspel veel realistischer dan je met Ledverlichting kunt behalen.

Weinig stroom maar heldere vlam

Een sfeerhaard heeft eigenlijk maar een ding nodig: een stopcontact. Daarna kun je de haard regelen en het geluid en de hoogte van de vlammen instellen. Er zit natuurlijk geen verwarmingselement in, dus het stroomverbruik is gering. Dat geldt nog meer omdat in bijna alle sfeerhaarden Led verlichting is gezet. Warmte haal je wel uit je traditionele systeem, de haard is er vooral voor de sfeer. Led betekent ‘Led Emitting Diode’ ofwel een diode die licht afgeeft. Ben je een pietje-precies en wil je toch weten hoe gering je stroomverbruik gaat worden? Ga er dan van uit dat een led van 3 Watt gelijk is aan een oude gloeilamp van 50 Watt. Bij Led ben je dus 17 keer zo goedkoop uit. Bovendien gaat Ledverlichting ook veel langer mee dan traditionele lichtbronnen dus je investeringskosten zijn ook laag.

Elektrische sfeerhaarden worden steeds realistischer door nieuwe Leds

Wat bij Led ook speelt: de techniek zorgt ervoor dat er steeds complexere Leds op de markt verschijnen, soorten die allerlei kleuren aankunnen. Er zijn al genoeg sfeerhaarden die hiervan profiteren en door de nieuwe Leds de vlamkleuren heel realistisch kunnen weergeven. Dat gebeurt vooral met de kleuren rood, oranje en blauw. Ook kunnen Leds diverse intensiteiten aangeven. Het is eigenlijk een nieuwe revolutie bij elektrische sfeerhaarden. De eerste revolutie waren de spiegeltjes van ene John Berry die in de vorige eeuw een techniek bedacht voor de nog ultra jonge elektrische haard. Hij liet spiegels aan draaiende assen rondgaat zodat er een schitterend vlammenspel ontstond vanuit de lichtbronnen.

Sfeer betekent ook dat je het hout hoort knappen

Nu zullen er altijd mensen zijn die alsnog opwerpen dat elektrische sfeerhaarden niet op kunnen tegen een echte houtkachel. Daar hoor je het hout knappen en knisperen en dat draagt ook bij aan de sfeerbeleving, vinden ze. Dat gaat tegenwoordig niet altijd meer op. Er verschijnen nu modellen op de markt die een ingebouwde geluidsmodule hebben. Je hoeft dus geen speakers aan te sluiten om de blokjes hout te horen knisperen. Met een druk op de knop van je afstandsbediening hoor je hoe het hout verteert.

De modellen elektrische sfeerhaarden checken

Het enige waar je je echt druk over moet maken, is welke elektrische sfeerhaarden het beste bij jou en je woonstijl passen. Koop je een vrijstaande haard, een hoek sfeerhaard of een sfeerhaard die je vanaf drie zijden kunt bekijken? Wil je beslist rookontwikkeling boven de houtlogs, dan kun je denken aan een waterdamphaard.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *