Dit zijn de kenmerken van een dampdichte folie

Eén van de eerste bekommernissen waar mensen tegenwoordig over beschikken bij het bouwen of verbouwen van een woning heeft te maken met het voorzien van een zo goed mogelijke isolatie. Dit wordt dan ook door alle experten zeer sterk aanbevolen. Dat is ook niet meer dan terecht, alleen is het zo dat je door je woning beter te isoleren ook mogelijke vochtproblemen in de hand werkt. Dit niet in het minst wanneer er sprake is van een onvoldoende ventilatie. Dit gezegd hebbende zijn er tegenwoordig ook verschillende zaken op de markt terug te vinden die kunnen voorkomen dat bijvoorbeeld het isolatiemateriaal wordt getroffen door vocht. Het gaat hierbij onder meer om een dampdichte folie. Alles wat je over dit type folie moet weten ontdek je hieronder.

Een dampdichte folie is niet de enige folie die er bestaat

Voor heel wat mensen die van plan zijn om een bepaalde folie te kopen voor in hun woning geldt dat ze vermoeden dat er eigenlijk alleen maar zoiets bestaat als een dampdichte folie. Dat is uiteraard niet juist. Daarnaast is het namelijk eveneens zo dat je ervoor kan kiezen om bijvoorbeeld een dampremmende folie te kopen en te gaan gebruiken. Op het eerste gezicht mag het dan mogelijks zo naar uitzien dat beide type folies (min of meer) hetzelfde zijn, dat is zeker niet juist. 

Het verschil tussen enerzijds de dampdichte folie en anderzijds de dampremmende variant is terug te vinden in de hoeveelheid vocht die door de folie heen weet te dringen. Voor de zogenaamde dampweerstand evenals de zogenaamde dampdichtheid geldt dat ze beiden worden gemeten door middel van de sd- of zogenaamde µd-waarde. Des te hoger deze waarde is gelegen, des te beter het materiaal in staat is om het vocht vast te houden. Is er sprake van een waarde gelegen tussen de 20 en 100? In dat geval is er sprake van de aanwezigheid van een dampremmende folie. Bij een waarde van meer dan 100 spreken we van een folie met dampdichte eigenschappen.

Kan je altijd gebruikmaken van een dampdichte folie? 

Niet zelden wordt er in de praktijk gesteld dat het altijd interessant is om gebruik te maken van een dampdichte folie. Dit dus met andere woorden ongeacht de manier waarop de woning is afgewerkt. Dat is natuurlijk helemaal niet juist, integendeel. Is er bijvoorbeeld sprake van een dakbedekking gemaakt van bitumen of EPDM? Of misschien is er wel een dunne laag PUR-schuim aangebracht als een soort van dampremmende laag? In deze gevallen is het zeker niet aan te raden om gebruik te maken van een dampremmende of dampdichte folie, integendeel. Dit is dus zeker wel iets om rekening mee te houden wanneer je het gebruik van zo’n folie gaat overwegen.

Vocht vormt in veel woningen wel degelijk een groot probleem

Bovenstaande is natuurlijk allemaal leuk en aardig om te weten, maar wat doet een dampdichte folie dan in de praktijk precies? Voor een dergelijke folie geldt dat ze als voornaamste taak heeft om ervoor te zorgen dat vocht niet vanuit de binnenkant van de woning door kan dringen tot in het isolatiemateriaal. Een dampremmende folie beschikt ook over bepaalde eigenschappen wat als gevolg heeft dat het vocht tegen kan houden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *