Een groendak aanschaffen: Waar moet je op letten?

Steeds meer mensen zien de positieve effecten in van een groendak. Dit type dak is namelijk ontzettend goed voor de insecten in Nederland, draagt bij aan de vermindering van de opwarming van het klimaat en staat heel gezellig in de buurt. Denk je er ook over na om een groen dak aan te schaffen? Als je nog twijfels of geen motivatie kunt vinden om de stap te zetten, lees je dan in. Ga je voor een basis beplant dak met sedum, of wil je een intensief begroeid groen dak? Win ook altijd informatie in bij je gemeente over eventuele subsidie die je kunt ontvangen.

Ten eerste: waarom een groendak?

Een groendak heeft talloze voordelen. Ten eerste heeft een dak met planten een positieve werking op de toenemende klimaatverandering. Plekken met weinig begroeiing zoals steden, maar ook natuurlijke woestijngebieden en steppes, warmen veel sneller op dan gebieden met veel begroeiing. Dit komt voornamelijk doordat de fotosynthese die plaatsvindt in de plant de lucht koel houdt en de warmte vermindert. Ook zorgen planten ervoor dat de CO2 in de lucht afneemt. Hoe meer begroeiing, hoe minder warm we het krijgen dus. Ten tweede is een groen dak een bron voor insecten. Sedum is een vetplantje wat bloeit. Doordat er nectar en stuifmeel komt, is het een goede plant voor bijen en vlinders. Maar de planten op het dak ontwikkelen ook een ecosysteem waarin zweefvliegen, kevers en andere nuttige insecten zich prettig voelen. Als derde is een groen dak goed voor je portemonnee. De plantjes op het dak isoleren je woonruimte. De temperatuur in de ruimte blijft stabiel, waardoor je minder snel de verwarming aan hoeft te zetten in de winter of herfst. Op de lange termijn kun je de kosten van je dak er dus ook nog eens uithalen.

Welk dak is geschikt voor een groendak?

Een groendak is ongeveer even zwaar als een normaal pannendak of plat dak met grind. Je hoeft je dus niet zorgen te maken over het gewicht. Het is wel altijd verstandig om inzicht te verkrijgen in je dakconstructie voordat je een groen dak aanschaft. Zo weet je zeker dat je dakconstructie het kan houden en kun je met een gerust hart slapen onder je groene dak. Ook is een beplant dak zowel geschikt voor een schuin dak als een plat dak.

Je groendak onderhouden

Een dak met planten heeft weinig onderhoud nodig. In principe creëer je een ecosysteem dat zichzelf in balans kan houden. Sedum is een sterke vetplant die opgewassen is tegen extreme weersomstandigheden waar we af en toe in Nederland mee te maken krijgen. Hoosbuien, hittegolven of vrieskou; je groendak zal in de lente gewoon weer mooi bloeien.

De prijs van een groendak

Aan een groendak hangt wel een prijskaartje. Gemiddeld betaal je tussen de 40 en 150 euro per vierkante meter. Een sedumdak is de goedkopere variant. Je kunt echter ook een intensief begroeid dak aanschaffen voor een hogere prijs. Je kunt echter in veel gemeenten subsidie aanvragen. De hoeveelheid van de subsidie hangt af van de gemeente, maar kan wel oplopen tot 60%. Deze investeringsaftrek krijg je voornamelijk vanwege de positieve effecten van een groen dak op het milieu en de biodiversiteit.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *