Zo werkt buislasersnijden

In de technische sector draait alles om precisie en efficiëntie. Of je nu werkt aan grote constructieprojecten, complexe industriële componenten ontwerpt of gewoon op zoek bent naar de meest kosteneffectieve productiemethoden, buislasersnijden is een technologie die je niet mag missen. In dit artikel leer je meer over de fascinerende wereld van buislasersnijden. Wie weet is dit knappe staaltje techniek wel wat voor jou!

Welke soorten buislasersnijden zijn er?

Buislasersnijden is geen ‘one-size-fits-all’ technologie. Het biedt verschillende methoden om aan de specifieke behoeften van diverse projecten te voldoen. Er zijn drie technieken die het meest worden toegepast, dit zijn:

XY snijden

Bij XY buislasersnijden volgt de lasersnijkop nauwkeurig de contour van het te snijden gat. In dit proces roteert de buis niet, maar beweegt de lasersnijkop langs de X- en Y-assen van de buis. Het resultaat? Uiterst nauwkeurige, loodrechte sneden op het horizontale vlak. Deze methode, ook bekend als cilindrisch snijden, is de ideale keuze voor het snijden van ronde buizen waar precisie van het grootste belang is.

2,5D lasersnijden

Bij 2,5D buislaseren worden haakse sneden van 90 graden gemaakt. Hierbij blijft de lasersnijkop dezelfde materiaaldikte snijden terwijl de buis of koker onder de lasersnijkop draait. Deze methode is perfect geschikt voor projecten waar rechte sneden met haakse hoeken vereist zijn.

3D lasersnijden

3D buislasersnijden tilt de mogelijkheden naar een hoger niveau. De lasersnijkop kan kantelen tot een hoek van 45 graden, waardoor het mogelijk is om schuin op de wanddikte van de buis te snijden. Hierdoor ontstaan perfecte afschuiningen die ideaal zijn voor verbindingen op hoeken en het creëren van uitsparingen of verzonken gaten.

Bekijk hier alle informatie over de verschillende manieren van buislasersnijden.

Fiberlaser vs. CO2-lasersnijden

Fiberlasers hebben de afgelopen jaren terrein gewonnen en worden vaak de voorkeur gegeven boven CO2-lasersnijden. Dit komt omdat fiberlasers enkele aanzienlijke voordelen bieden, zoals:

  • Hoge energie-efficiëntie: Fiberlasers gebruiken veel minder energie dan CO2-lasers, wat resulteert in lagere operationele kosten.
  • Hoge snijsnelheden: Fiberlasers zijn sneller en efficiënter bij het snijden van dun materiaal, waardoor productieprocessen versneld worden.
  • Minder reflecties: Fiberlasers zijn minder gevoelig voor reflecties, waardoor je zelf koper en messing kunt lasersnijden.

Dit betekent echter niet dat CO2-lasersnijden helemaal niet meer van nut is. Er zijn nog altijd bepaalde toepassingen waarbij deze vorm van lasersnijden gebruikt kan worden. Toch zie je steeds meer en meer dat dit vervangen wordt met fiber-lasersnijden.

Stikstof vs. zuurstof

Een ander cruciaal aspect van buislasersnijden is het gebruik van snijgassen. Hiervoor zijn twee opties: Stikstof en zuurstof. Ook hierbij zie je tegenwoordig steeds meer de tendens dat stikstof verkozen wordt boven zuurstof. Dit komt door:

  • Minder oxidevorming: Stikstof voorkomt oxidatie tijdens het snijproces, wat resulteert in schonere snedes en minder nabewerking.
  • Verbeterde snij prestaties: Stikstof zorgt voor een consistentere snijkwaliteit, vooral bij het snijden van materialen zoals roestvrij staal en aluminium.

De enige reden waarom er toch nog gekozen wordt voor lasersnijden met zuurstof, is het feit dat stikstof alleen door minder dik materiaal kan snijden. Bij dikke buizen is het dus noodzakelijk om met zuurstof te lasersnijden.

Voordelen van buislasersnijden

Nu je bekend bent met de verschillende methoden van buislasersnijden, de voordelen van fiberlasers boven CO2-lasers en waarom stikstof vaak de voorkeur heeft, is het goed om te kijken naar wat nou alle voordelen zijn van buislasersnijden:

  • Nauwkeurigheid: Buislasersnijden biedt ongekende precisie, waardoor complexe vormen en contouren met gemak worden gerealiseerd.
  • Efficiëntie: Het proces is snel en vereist over het algemeen minder nabewerking, wat resulteert in kortere doorlooptijden en lagere kosten.
  • Materiaalbesparing: Precies snijden minimaliseert materiaalverspilling, wat gunstig is voor het milieu en de kosten.
  • Veelzijdigheid: Buislasersnijden kan worden toegepast op verschillende materialen en buisafmetingen, waardoor het geschikt is voor diverse industrieën.

In de technische wereld draait het allemaal om innovatie en efficiëntie. Buislasersnijden heeft bewezen een kosteneffectieve, veelzijdige en precisietechnologie te zijn die aan deze eisen voldoet. Of je nu werkt aan grote constructieprojecten, complexe industriële onderdelen ontwerpt of gewoon op zoek bent naar de meest efficiënte productiemethoden, buislasersnijden is de weg naar de toekomst. Het biedt niet alleen uitzonderlijke precisie en efficiëntie, maar draagt ook bij aan duurzaamheid en kostenbesparingen. Het is de perfecte manier om snel, kwalitatieve buizen precies te snijden hoe jij ze wilt. Ideaal dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *