Zo ontstaat de perfecte metalen buis

Metalen buizen zijn misschien wel het meest gebruikte onderdeel in de bouw. Ze zijn van goede kwaliteit, bieden ongelooflijk veel mogelijkheden en zorgen voor noodzakelijke verbindingen binnen een gebouw. Maar hoe ontstaat zo’n perfecte, metalen buis? In dit artikel leer je hoe metalen buizen gevormd worden en waarom dit een verbluffend staaltje werk is vol moderne ontwikkelingen.

De metalen buis bewerken

Waar metalen buizen vroeger met de hand of met een machine gesneden en gebogen moesten worden, is dit proces tegenwoordig flink ontwikkeld. Voor elk probleem dat men tegenkwam bij de traditionele technieken, werd een moderne oplossing bedacht. Hierdoor wordt er tegenwoordig met gemak een enorm aantal metalen buizen geproduceerd die allemaal voldoen aan dezelfde standaard. Ze zijn nauwelijks meer van elkaar te onderscheiden. De techniek die daarachter zit? Lasersnijden.

Een metalen buis lasersnijden is techniek op haar hoogtepunt. Maar waarom is dit zoveel beter dan de traditionele manieren van metalen buizen bewerken en hoe gaat het in z’n werk?

Traditioneel snijden vs. metalen buis lasersnijden

Traditioneel gezien, was metaalbewerking echt nog handenarbeid. Een metaalbewerker had verschillende gereedschappen om het metaal te snijden, slijpen en af te werken. Op een gegeven moment werd dit overgenomen door machines die onder toezicht van de mens het werk sneller uitvoerden. Toch bleven er een aantal nadelen aan deze machines kleven:

  • Het ontstaan van bramen
  • Vervorming van het materiaal door onscherpe snijbladen en extreme hitte
  • Materiaalverlies door het ontwerp van de machines
  • Meerdere machines nodig voor verschillende ontwerpen

In vergelijking met traditionele methoden, zoals zagen, frezen of schuren, biedt lasersnijden aanzienlijke voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de hoge precisie en een hogere ontwerpvrijheid. Lasersnijden heeft een minimale impact op het materiaal, waardoor gladde en nauwkeurige snijranden worden verkregen zonder extra nabewerking. Dit vermindert niet alleen de productiekosten, maar ook de doorlooptijden. Hierdoor krijgt het lasersnijden van metalen buizen de voorkeur.

Hoe werkt een metalen buis lasersnijden?

Om ervoor te zorgen dat er een homogeen product uit de lasersnijder komt, moet er een hoop worden voorbereid. Zo moet de lengte bepaald worden, de afwerking van de snijrand, of er eventueel nog details aan de buis moeten worden toegevoegd en uiteraard hoeveel metalen buizen er moeten worden gesneden. Als dit alles bepaald is, dan werkt een metalen buis lasersnijden zo:

  1. Programmering: er wordt een CAD/CAM-softwareprogramma gebruikt om alle details van het snijpatroon in het lasersnijsysteem te programmeren
  2. Lasersnijden: de metalen buizen worden in het lasersnijsysteem geplaatst. De laserstraal wordt met hoge intensiteit op het materiaal gericht om het te snijden volgens het vooraf bepaalde patroon.
  3. Controle: er wordt in de meeste gevallen eerst een testronde gedraaid. Als de metalen buizen er precies uitkomen zoals gewenst, dan kan de massaproductie van start gaan en hoeft er in theorie niet meer naar omgekeken te worden.

Uiteraard loopt er altijd iemand op het machinepark rond om te controleren of alles nog goed verloopt. Hoewel de metalen buizen er perfect uit zullen komen, kan er altijd iets gebeuren waardoor de lasers hun werk niet goed kunnen uitvoeren. Zo kan er een storing ontstaan die natuurlijk zo snel mogelijk opgelost moet worden. Zonder technische mensen lukt het lasersnijden van metalen buizen alsnog niet.

De voordelen van metalen buizen lasersnijden op een rijtje

  • Extreem nauwkeurig: lasersnijden biedt ongeëvenaarde precisie, waardoor complexe vormen, bochten en contouren nauwkeurig in metalen buizen kunnen worden gesneden.
  • Minimalisering van hitte vervorming: een laserstraal produceert minder hitte en impact op het materiaal dan traditionele snijtechnieken. Hierdoor vervormd het materiaal aanzienlijk minder dan bij de oudere vormen van metalen buizen snijden.
  • Flexibiliteit in ontwerp: lasers stellen ontwerpers in staat om vrijwel elke vorm te creëren die ze willen. Zonder beperkingen in complexiteit, waardoor innovatie en maatwerk mogelijk wordt gemaakt.
  • Vermindering materiaalverlies: In tegenstelling tot traditionele snijtechnieken, is een laser zo accuraat, dat er vrijwel geen materiaal verloren gaat. Bramen ontstaat niet, waardoor de randen niet extra bewerkt hoeven te worden door middel van bijvoorbeeld schuren. Zo is er minder materiaal nodig voor hetzelfde resultaat.

Kortom; er zit veel meer werk achter een mooie metalen buis dan je misschien denkt, maar het is al aanzienlijk minder dan het eerder altijd was. De ontwikkelingen stoppen natuurlijk niet. Heb jij misschien de volgende innovatie in je hoofd zitten? Wees creatief, test het uit en wie weet zorg jij voor de volgende stap richting nog modernere techniek.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *