Schroeven houden alles bij elkaar

Iedereen weet wat een schroef is en gebruikt ze regelmatig bij het klussen. Als je op zoek bent naar de juiste schroeven voor het werk dat je te doen staat, kan je ze altijd gemakkelijk en goedkoop bestellen. Dagelijks gebruikt Nederland vele duizenden schroefjes om alles bij mekaar te houden. De eerste schroeven werden meer dan tweeduizend jaar geleden al gebruikt in Griekenland. De Oud-Griekse schroeven waren echter van hout en werden voornamelijk gebruikt bij het persen van olijfolie uit olijven. Het gebruik van metalen schroeven om voorwerpen mee vast te schroeven begon pas vijfhonderd jaar geleden op te komen. Sindsdien zijn er steeds verbeteringen geïntroduceerd. Tegenwoordig zijn er honderden verschillende soorten schroeven met verschillende functies en specialiteiten. Maar wat is er in al die tijd veranderd waardoor de hedendaagse schroef zo verdraaid goed is?

Opwaartse spiraal van innovatie

De gereedschappen om goede schroeven te maken bestonden in 1500 nog niet. Er waren geen goedkope schroeven dus het was goedkoper om andere methodes te gebruiken. Pas 250 jaar later kwam hier verandering in met de eerste schroevenfabriek. Hier kon men met maar 30 werknemers dagelijks vijftienduizend schroeven produceren. Nu waren schroeven niet alleen de betere optie, ze werden voor iedereen betaalbaar. Tegenwoordig bestel je online schroeven voor een prikkie. Dat komt door jaren aan innovatie. Iets meer dan tweehonderd jaar geleden werden de maten schroeven en schroevendraaier voor het eerst gestandaardiseerd. Met elke verbetering aan de productie en aan de schroef zelf ging de prijs verder omlaag. Dankzij deze lange opwaartse spiraal van innovatie heb jij het nu een stuk makkelijker. Maar welk soort schroef is de beste keuze voor de klus die voor je ligt?

Schroeven van deze tijd

Hier kun je lezen over een aantal moderne schroeven die jij online kunt bestellen. Door kleine verschillen aan de groeven en bij de kop heb je allemaal gespecialiseerde schroefjes om uit te kiezen. De tellerkopschroef heeft bijvoorbeeld een groter klembereik omdat de kop iets groter en platter is. Dankzij de schacht ribben heb je met de tellerkop ook minder kans op splijtvorming van het hout. Ben je aan het klussen met hardhout? Dan is het een goed idee om een aantal hardhoutschroeven te kopen. Deze kan je makkelijker inschroeven en verzinkt beter in hardhout dan de rest. Voor een deck van vlonder is er de vlonderschroef. Deze kan door de speciale punt zelfs zonder voorboren gebruikt worden, alhoewel voorboren natuurlijk altijd het beste resultaat geeft.

Torx of kruiskopschroef?

Iets meer dan vijftig jaar geleden is de Torx kop uitgevonden voor schroeven en bouten. In plaats van een kruis of spleet op de kop van de schroef heeft een Torx een zespuntige ster. Door deze vorm kan er veel meer kracht worden overgebracht. De schroevendraaier of de boor schiet veel minder vaak van de schroef af. Sinds het jaar 2000 wordt de Torx steeds vaker gebruikt. Het voordeel van de Torx schroefkop brengt ook een nadeel met zich mee; als je te veel kracht zet kan de kop soms afbreken. Welke schroefkop kies jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *