Metaalboren met verschillende opzetstukken

Er zijn talloze situaties te bedenken waarin u een gaatje wilt boren in een metaal. In die situaties kunt u dan ook het beste gebruik maken van metaalboren. Dit zijn specifieke soorten boren die helemaal zijn samengesteld om op een veilige en effectieve manier in metaal te boren. De metaalboor wordt ook wel de ijzerboor genoemd, maar die naam is minder toepasselijk. Met een metaalboor kunt u namelijk in veel meer oppervlakken boren dan enkel in ijzer. Echter, wanneer u van plan bent om in verschillende soorten metaal te gaan boren, is het verstandig om gebruik te maken van een volledige metaalborenset.

In welke oppervlakken kunt u boren met metaalboren?

Een goede metaalboor is geschikt voor verschillende oppervlakken. Het is hierbij belangrijk om van te voren een beeld te hebben van met welke stof u te maken heeft. Voor materialen als lood, zink, ijzer en zelfs kunststof, zullen verschillende soorten en diverse kwaliteiten metaalboren voldoen. Echter, wanneer u te maken gaat krijgen met sterke metalen, zoals staal, koper of RVS, is het belangrijk dat u een stevige metaalboor gebruikt. In het geval van deze stevige metalen, heeft een boor simpelweg meer vermogen nodig om er doorheen te komen. Zo lopen metaalboren namelijk zelf zo min mogelijk slijtage of schade op tijdens het boren. Het is aan te raden om een metaalborenset aan te schaffen met verschillende opzetstukken. Hierdoor heeft u namelijk altijd een passende boor voor elk metaaloppervlak.

Een hoge kwaliteit boor

Wanneer u veel gaat boren in metaal, koper of RVS, is het verstandig om een hoge kwaliteit metaalboor aan te schaffen. Deze boor is namelijk speciaal gemaakt voor het boren in metaal. Deze boren zijn gemaakt van HSS, wat staat voor High Speed Steel. Boren van HSS zijn allemaal van goede kwaliteit. Het materiaal is immers speciaal ontworpen voor gebruik bij metaal. Echter is het aan te raden om u even in te lezen over de verschillende soorten HSS boren. Zo bestaat er bijvoorbeeld HSS-R, HSS-G en HSS-Co. Elk van deze boren heeft een eigen kwaliteit en voordeel ten opzichte van metaal. Kijk dus even goed naar wat de kwaliteit en voordelen zijn van elk soort voor u metaalboren gaat kopen.

Welke metaalboor voor welk materiaal?

Het vinden van de juiste metaalboor kan lastig zijn als u niet helemaal weet welke boor nu bij welk materiaal past. Metaalboren variëren van 15 mm tot zelfs een metaalboor lang van 600 mm. Een van de belangrijkste tips bij het boren in metaal, ongeacht welke ondergrond het is, is dat u niet te hard drukt. Men heeft vaak de neiging, en dat is heel logisch, om te drukken op de boor. Dit helpt in het geval van een normale boor namelijk wel, maar in het geval van metaal zal dit de boor veel meer doen slijten dan nodig. Voor boren in hard metaal, kunt u het beste gebruik maken van een kobalt coating boor. Deze kan het beste tegen hoge temperaturen en slijt vele malen minder snel.

Meer informatie over metaalboren? De specialisten van Boorkopen helpen je graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *