Wanneer in de metaalindustrie gesproken wordt over galvaniseren, wordt meestal gedoeld op het aanbrengen van een dun laagje zink op metaal. Dit wordt gedaan om het metaal te beschermen tegen corrosie. Je hebt vast weleens gehoord van deze methode, maar hoe het precies werkt is voor jou nog onbekend terrein. Om die redden vertellen we jou in dit artikel alles wat je nog niet wist over galvaniseren en de toepassingen hiervan. Laten we dieper ingaan op het proces van galvaniseren.
Galvanisatie: zo werkt het
Galvaniseren is een proces waarbij een dun laagje metaal wordt aangebracht op een product, ook wel een werkstuk genoemd. Meestal bestaat dit werkstuk grotendeels uit ijzer en is het doel van galvaniseren om corrosie tegen te gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanbrengen van een dun laagje zink op de ijzeren wanden van een rolcontainer zodat deze niet roest als deze nat wordt. Het verweringsproces wordt zo veel mogelijk uitgesteld waardoor de levensduur van het product verlengd wordt. Bovendien bevordert de zinklaag vaak de hechting tussen het staal en andere metalen. Tegenwoordig gebruiken steeds meer bedrijven de geweldige methode van galvaniseren, en dat vinden wij niet gek.
De vele toepassingen
Galvaniseren kent talrijke toepassingen, zowel op commercieel als op industrieel gebied. Al jaren zijn gegalvaniseerde onderdelen terug te vinden in chassisdelen van auto’s, maar ook in vliegtuigen en schepen. Het is een van de beste manieren om metalen producten tegen corrosie te beschermen. Bij de galvanisatieproces breng je zink, dat een uitstekende corrosieremmer is, aan op metalen om ze beter te beschermen. Het is gebruikelijk bij de productie van veel verschillende dingen; enkele voorbeelden zijn auto-ophangingssystemen, bouwbeslag en draad. Galvaniseren is ook mogelijk op ijzer of staal voordat het zelfs maar is gevormd tot het gewenste product om het tegen oxidatie te beschermen.
Het effect
Omdat gegalvaniseerde producten zo lang meegaan en zo corrosievrij blijven, vergen zij minder onderhoud dan producten die dit galvanisatieproces niet hebben ondergaan. Dit betekent dat als je een gegalvaniseerd product koopt of gebruikt, je als eigenaar minder werk hoeft te verrichten voor onderhoud en reparatie. Denk bijvoorbeeld aan Offshore industrieën. Veel industriële offshore producten, zoals die op booreilanden en schepen, vereisen een hoge mate van bescherming tegen corrosie. Daarom zijn deze producten zeer waarschijnlijk gegalvaniseerd. Dit mag dan wel even een investering zijn, de kosten worden goedgemaakt door de lange levensduur en verminderde corrosie.