Zelf je auto poetsen

Wanneer je als autobezitter je geliefde vervoermiddel er weer als blinkend nieuw uit wilt laten zien, dan kun je naar de professionele autopoetser gaan. Dan weet je zeker dat het goed gebeurt. Wanneer je echter handig bent en de uitdaging zoekt, dan kun je het natuurlijk ook zelf proberen te doen.

Het is natuurlijk wel zaak dat je goed voorbereid aan de slag gaat. Een krasje valt nog wel weg te werken, maar als de lak te diep beschadigd is wordt het een ander verhaal. Om je auto echt weer de oude glans terug te geven dien je gebruik te maken van een polijstmachine. Die kun je kopen in een gereedschap winkel.

Polijsten

Tijdens het polijsten worden steeds laagjes vlak verwijderd. De helft van de laklaag bestaat uit de zogenaamde blanke laklaag. In deze laag kun je de lak waar nodig corrigeren. Wanneer je excentrisch polijst dan kun je tot 80 procent van de gebreken verwijderen. Dit is de meest veilige methode, waarbij de machine niet alleen rondcirkelt maar ook tegelijkertijd om zijn eigen as draait.

Deze manier van polijsten zorgt ervoor dat de warmte niet te hoog wordt, waardoor verbranding van de lak uitgesloten is. Bovendien is het stabiel en trilt het apparaat niet. Je kunt er bovendien snel grote stukken mee polijsten. Zo’n machine staat bekend als dual action en is op de markt te vinden in verschillende soorten en maten. Zorg er wel voor dat je een flex polijstmachine gebruikt.

De nadelen van deze manier is dat je minder diep kan polijsten. Bovendien kun je er moeilijk diepe krassen mee verwijderen en werkt het niet zo goed als de laklaag erg dof is. Misschien is in deze gevallen de beste optie om je auto toch maar naar de professional te brengen.

Rotary

Deze zal dan een rotary polijstmachine gebruiken, die alleen maar roterende bewegingen maakt. Deze manier van bewegen zorgt ervoor dat de warmte snel kan oplopen en is minder stabiel. Een beginner zou hiermee zomaar dwars door de laklaag heen kunnen komen.

Het is in ieder geval zaak om op te passen dat je niet een té goedkope polijstmachine gebruikt. Meestal zijn deze alleen geschikt voor het aanbrengen van een waxlaag. Alhoewel het bij het uitwrijven van een waxlaag een doek weer beter geschikt is.

Als je denkt dat je zelf klaar bent en je hebt het juiste gereedschap, dan kun je eigenlijk zo aan de slag. Je kunt ook altijd een workshop volgen bij een professionele autopoetser. Dan kun je daarna zelfs met een rotary werken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *