De voor- en nadelen van het installeren van een valnet op de werkvloer

Het klinkt misschien gek, maar een valnet kan echt levens redden als dat nodig is. Het is misschien niet het meest comfortabele of het gebeurt niet zo vaak, maar als het gebeurt dan krijgt je leven een tweede kans. Een valnet is erg belangrijk om te hebben op de werkvloer. Helemaal als de medewerkers vaak in de hoogte werken met bijvoorbeeld een hijskraan of een takel. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van een valnet hebben op de werkvloer? Het antwoord op die vraag, lees je in deze blog.

Veiligheid gaat voor alles

Het eerste wat op het lijstje staat is natuurlijk logisch: Veiligheid staat altijd voorop, ook op de werkvloer. Iedere medewerker moet veilig zijn werk kunnen doen, zonder het gevoel te hebben dat hij of zij in gevaar verkeerd. Het kan een keer gebeuren dat er een ongeval is op de werkvloer, maar dat kun je voorkomen als je een valnet hebt geïnstalleerd. Het is misschien een lomp ding dat af en toe in de weg zit, maar het kan echt levens redden. Bovendien als je als bedrijf geen valnet tot je beschikking hebt bij een veiligheidsinspectie, kan je hard worden afgestraft.

Veel werk om alles goed te krijgen

Het grote nadeel van het valnet is het installeren ervan. Het net moet precies op de goede plaats hangen en de juiste stabiliteit hebben. Als het valnet te los zit, kan het net niet goed de persoon opvangen en kan hij er doorheen zakken. Als het valnet te strak zit, kan dit een pijnlijke val worden voor diegene. Het is wel eens gebeurt dat iemand daardoor nog harder in de lucht is gelanceerd. Het is even een gedoe, maar als je het allemaal goed hebt, dan hoef je je nergens zorgen over te maken.

Een valnet wordt zeker aangeraden aan ieder bedrijf die medewerkers heeft die in de hoogte veel moeten werken. Maar daarbij moeten we zeggen dat het niet verplicht is om een valnet aan te schaffen. Het is de keuze van de leidinggevende.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *